Voorjaarsvakantie Slot Loevestein

Deze voorjaarsvakantie zit natuurlijk weer bomvol activiteiten op Slot Loevestein. Ga op pad met je eigen sleutel en leer musketschieten, laat buskruit ontploffen in de Kruittoren en laat de vesting onder water lopen met het waterspel. Sluit je aan bij een workshop? Of luister je liever naar één van de vele verhalen uit de geschiedenis van het stoere slot? Kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet. Rust even uit in de Taveerne met wat lekkers en vervolg je tocht door de muurtrappen van het kasteel, op zoek naar de kist van Hugo de Groot. In ons paviljoen kun je kijken bij de tingieter met zijn verzameling tinnen figuurtjes die een belegering uitbeelden. Nog steeds energie over? Leef je uit op het klimparcours.

Sluit je aan bij de soldatenschool

Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zal een nieuwe soldatenlichting plaatsvinden op Slot Loevestein op 25 en 26 februari.

Leer de handelingen van het laden van het geweer en het vechten in een groep, want vechten doe je niet alleen! Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? Hoe gebruik je een laadstok? Hoe moet je “in rijen en gelederen” schieten? Hoe bescherm je jezelf tegen een aanval?

Laatste kans om ‘Denkend aan water’ te bezoeken.

Natuurlijk kan een bezoek aan de tentoonstelling “Denkend aan water” niet ontbreken tijdens je bezoek. Deze is nog te zien t/m 5 maart 2023.

De tentoonstelling laat letterlijk zien wat de stand van water is. Wat betekent water voor Loevestein, voor de regio en voor Nederland? Nieuwe ontwikkelingen en historische gebeurtenissen gecombineerd met een verrassend ontwerp vormen een expositie waarin je het water kunt ervaren, zien, horen en voelen. Surrealistisch en magisch. Maar ook confronterend, want hoe voelt het als eeuwenoud erfgoed onder de golven verdwijnt bij een stijgende zeespiegel?

Vakantie activiteiten

Workshop aquarel leren

Op woensdag 22 februari en woensdag 1 maart kunnen kinderen aansluiten bij een workshop aquarel leren.

1001 bommen en granaten

In de vakantie kun je ook de 1001 bommen en granaten presentatie beleven. Want Loevestein is meer dan een kasteel. Het is een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als sluitstuk van de Hollandse Waterline speelde de vesting eeuwenlang een belangrijke rol in deze verdedigingslinies.

Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuw soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten: Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangenen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven.

Op Loevestein ga je zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld en verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart.

Struintochten voor kinderen

Kom naar de Bommelerwaard en struin mee met de gids van Staatsbosbeheer. Samen ontdek je de wilde natuur rondom Loevestein. En: je hoeft hierbij niet op de paden te blijven. Je mag overal struinen en op zoek gaan naar mooie dingen zoals veren, stenen of schelpen. Ook bekijk je kleine bloemetjes door een loepje, ga je in bomen klimmen en mag je lekker stampen door de modder. Misschien kom je wel oog in oog te staan met konikpaarden of rode geuzen. Spannend! Ideaal om te combineren met een bezoek aan ons kasteel.

  • 18-02-2023 t/m 05-03-2023
  • Slot Loevestein
  • Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen
  • Ja