Polderwijs bij het Gemaal

Bij het Gemaal in het Haastrecht zie en hoor je welke slimme oplossingen er door de eeuwen heen zijn bedacht om het water de baas te worden en te blijven. Het Gemaal ligt aan meerdere fiets-, wandel- en vaarknooppunten.

Is water nu vriend of vijand? Waarom zijn de Krimpener- en Lopikerwaard een lappendeken van weilanden met ontelbare slootjes? Hoe kun je meters onder zeeniveau toch vakantie vieren, wonen en werken? Waarom zijn er dijken?

Nederland ligt voor 60% onder de zeespiegel. Hoe je in het lage land toch droge voeten houdt, ontdek je in het Gemaal met maquettes, interessante korte filmpjes, een kinderspeurtocht, kaarten, grote peilschalen, originele machines en modellen van sluizen en een wipwatermolen. Een deel van de expositie gaat erover hoe dijken bewoners en vakantiegangers in het Groene Hart beschermen. Op een scherm is met het intoetsen van uw postcode zelf na te gaan hoe ver bijvoorbeeld huis, caravan, het mooiste gebouw in uw (vakantie)omgeving onder water zou komen te staan bij een eventuele overstroming. Favoriet bij veel bezoekers zijn de indrukwekkend grote originele machines in de authentieke pompruimte en de 20m2 grote vloerkaart van de wijde omgeving waar je overheen mag lopen. Op deze topografische kaart staan alle plassen, rivieren, gegraven slootjes en plaatsen.

De deskundige vrijwilligers maken u graag polderwijs, bij een rondleiding of bij een individueel bezoek.

Praktische informatie
Elke dinsdag t/m zondag van 13:00 uur tot 16:00 uur in het Museum Gemaal De Hooge Boezem.

  • 02-07-2023 t/m 31-10-2023
  • Haastrecht
  • Museum Gemaal De Hooge Boezem - Hoogstraat 31, 2851BB Haastrecht
  • Ja

Volg ons op sociale media

Contact

Oude Hollandse Waterlinie

De spannendste waterlinie van Nederland was ooit de meest succesvolle linie van Nederland. Nu vormt de Oude Hollandse Waterlinie een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met vestingsteden, molens en gemalen, bruggen, sluizen en waterkeringen. De moeite waard om te bezoeken, beleven en beheren.


© 2022 Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Alle rechten voorbehouden. | Contact