Expositie – Soldaten in de Streek

Tentoonstelling

Op woensdag 6 juli opent burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672 – 1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’. Deze is vanaf 7 juli 2022 in het regionaal archief RHCVV in Breukelen te bezoeken. In de interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio. In de zomerperiode organiseert het RHCVV voor alle leeftijdsgroepen diverse activiteiten rond de tentoonstelling. Deze bestaan uit een workshop paleografie (oud schrift lezen), een koffielezing, rondleidingen en kinderworkshops en meer!

Het Rampjaar 1672-1673 in de regio

In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Waverveen werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt.  Ook de aanwezigheid van het Staatse leger, onder leiding van Stadhouder Willem III in onder meer Weesp, had grote invloed op het dagelijks leven van de mensen.

Interactieve tentoonstelling en doe-hoek

Het is moeilijk voor te stellen hoe het gebied ten tijde van het Rampjaar eruit moet hebben gezien en welke invloed de Oude Hollandse Waterline had op de omgeving en het dagelijks leven. In de expositieruimte is daarom een grote kaart van de regio aanwezig waarop bezoekers aan de hand van opdrachten en met behulp van magneten stap voor de stap de gebeurtenissen in kaart brengen. Ook kunnen bezoekers, groot en klein, zelf op onderzoek gaan in onder andere de A0-ladekasten. Kom erachter welke gevolgen de waterlinie voor de boeren had. Probeer te ontdekken waarom de soldaten Joris Bil en Jacob Bronckhorst ruzie kregen in een herberg. Bij de leestafel zijn de meest recente publicaties (uit 2022) over het Rampjaar in te zien.

Zomeractiviteiten

In de zomervakantie wordt er iedere week een activiteit rond de tentoonstelling georganiseerd. Deze activiteiten zijn voor alle leeftijden. Er is o.a. een koffielezing over het Rampjaar, workshop paleografie of een workshop waarin kinderen hun eigen cartoon herdrukken. De activiteiten zijn gratis maar aanmelden is verplicht.

Donderdag 11 augustusKoffielezing en rondleiding in de tentoonstelling
Woensdag 17 augustusKinderworkshop cartoon tekenen en drukken (8 t/m 12 jaar)
Workshop kalligraferen (13 t/m 18 jaar)
Zaterdag 20 augustusRondleiding in de tentoonstelling


Praktische informatie

De tentoonstelling is van 7 juli 2022 t/m 31 maart 2023 maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te bezoeken.

  • 07-07-2022 t/m 31-03-2023
  • Breukelen
  • Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen
  • Nee