Nu verlengd tot en met 31 mei!
Tentoonstelling
Op woensdag 6 juli opent burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672 – 1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’. Deze is vanaf 7 juli 2022 in het regionaal archief RHCVV in Breukelen te bezoeken. In de interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio. In de zomerperiode organiseert het RHCVV voor alle leeftijdsgroepen diverse activiteiten rond de tentoonstelling. Deze bestaan uit een workshop paleografie (oud schrift lezen), een koffielezing, rondleidingen en kinderworkshops en meer!
Het Rampjaar 1672-1673 in de regio
In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Waverveen werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt. Ook de aanwezigheid van het Staatse leger, onder leiding van Stadhouder Willem III in onder meer Weesp, had grote invloed op het dagelijks leven van de mensen.
Interactieve tentoonstelling en doe-hoek
Het is moeilijk voor te stellen hoe het gebied ten tijde van het Rampjaar eruit moet hebben gezien en welke invloed de Oude Hollandse Waterlinie had op de omgeving en het dagelijks leven. In de expositieruimte is daarom een grote kaart van de regio aanwezig waarop bezoekers aan de hand van opdrachten en met behulp van magneten stap voor de stap de gebeurtenissen in kaart brengen. Ook kunnen bezoekers, groot en klein, zelf op onderzoek gaan in onder andere de A0-ladekasten. Kom erachter welke gevolgen de waterlinie voor de boeren had. Probeer te ontdekken waarom de soldaten Joris Bil en Jacob Bronckhorst ruzie kregen in een herberg. Bij de leestafel zijn de meest recente publicaties (uit 2022) over het Rampjaar in te zien.
Activiteiten
Lezing over het Rampjaar
Op woensdagmiddag 19 april (15.00-17.00 uur) geeft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Ook na honderden jaren blijken er nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven te liggen wachten om verteld te worden. Deelname kost €5,- (inclusief koffie of thee). Meld je aan voor deze activiteit via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.
Workshop paleografie
De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. Het RHCVV organiseert op vrijdagmiddag 12 mei (14.30-16.30 uur) een gratis workshop paleografie waarin je leert deze oude handschriften te ontcijferen. Aanmelden voor de workshop kan via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl.
Educatief programma
Kinderen kunnen zelf met een speurtocht door de interactieve tentoonstelling lopen. Voor middelbare scholen heeft het RHCVV een onderwijsprogramma samengesteld, waarbij leerlingen aan de hand van opdrachten de tentoonstelling ontdekken, en een rondleiding krijgen door de archiefdepots. Interesse voor jouw klas? Neem dan contact op met educatie@rhcvechtenvenen.nl.
Boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673′
Bij de tentoonstelling heeft het RHCVV in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit het archief van het RHCVV worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij het RHCVV, de lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.
Praktische informatie
De tentoonstelling is van 7 juli 2022 t/m 31 maart 2023 maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6E, Breukelen. Vrij toegankelijk.