Ontdek de vestingsteden

De kruitdampen zijn al lang opgetrokken en het kanongebulder is verstomd; de vestingsteden hebben hun werk gedaan. In de 19e eeuw hield de waterlinie op te bestaan en veel vestingsteden hebben toen direct de hoge wallen afgegraven en de poorten afgebroken om toegang tot de stad gemakkelijker te maken. Toch hebben zij stuk voor stuk nog allemaal een mooi, gezellig en historisch centrum. Ontdek hieronder de verschillende vestingsteden.

Wandel-, fiets- en vaarroutes

De Oude Hollandse Waterlinie heeft speciale fiets- en wandelroutes waardoor je in aanraking komt met verschillende erfgoedschatten. De Oude Hollandse Waterlinie, die voor een groot gedeelte in het Groene Hart ligt, is het waard om bekeken en beleefd te worden, dus ontdek hieronder de verschillende routes.

Verhalen van de Oude Hollandse Waterlinie

Er zijn vele verhalen rondom de Oude Hollandse Waterlinie met daarin een grote rol voor Prins, later Stadhouder Willem III. Zoals het verhaal over Naarden dat eerst door de Watergeuzen, toen door de Spanjaarden, vervolgens door Stadhouder Willem III, de Fransen en uiteindelijk weer door Stadhouder Willem III veroverd werd; of het verhaal van Prins Willem III die geen rekening hield met dooi wat grote gevolgen had; over het kind dat hij redde; of ...

Zet de linie onder water

Onder water zetten

Historie van de OHW

Hoe is de Oude Hollandse Waterlinie ontstaan, wie heeft het bedacht, wat was het doel en hoe werkt het eigenlijk?

Lees hier meer over de historie

Vragen over de OHW?

Wil je meer weten over de Oude Hollandse Waterlinie, heb je speciale vragen, ben je op zoek naar materiaal voor je spreekbeurt?

Mail ons

Publicaties

Stichting Oude Hollandse Waterlinie heeft diverse uitgaves zoals het Magazine UNIEk, brochures en boeken. Bekijk of er iets voor jou bij zit. Bestellen kan via dit formulier.

Bekijk

Nieuws

De Stichting Oude Hollandse Waterlinie organsieert zelf ook diverse activiteiten, zoals het Waterliniefestival. Wil je op de hoogte blijven? Kijk dan bij Nieuws

Nieuws